Aialik Gletsjer

Vandaag het hoogtepunt van ons bezoek aan Kenai Peninsula. Namelijk de gletsjer Aialik. We zijn van Anchorage richting Homer gereden zoals jullie hebben kunnen lezen. We zijn tot het verste punt gereden van onze reis. Het was grappig om daar rond te lopen omdat we de winkeltjes daar al heel vaak op YouTube hadden gezien. Daarna zijn we rustig aan naar Seward gereden. In Seward alvast bekeken waar we moesten zijn voor de Explore Glazier tour. We hebben geslapen op de parkeerplaats van Kenai Fjords. Eigenlijk verboden om daar te staan maar we zijn met rust gelaten en bovendien was het een rustig plekje. Zo zonder te betalen ergens kamperen heet "boondocking". Er zijn boeken over vol geschreven.

Gisterenochtend op tijd met de pendelbus mee naar de haven. Daar kwamen we weer mensen tegen die van oorsprong uit Nederland kwamen. Om half 10 was het tijd om op de boot te gaan. We zijn van alles tegengekomen onderweg, zeeotters, bultruggen (alleen de staarten zichtbaar) orca's en papagaai-duikers. Ook nog zeeleeuwen op een rots. Maar het hoogtepunt was toch wel de Aialik Glazier (gletsjer), 1600 meter breed en 200 meter hoog. Enorm wat is de natuur vaak erg mooi. Terwijl we keken hoorden we in de berg ijs grote knallen, dat was de spanning die in het ijs zit. Er braken stukken af, maar geen mega stukken. Soms breken er stukken af die zo groot zijn als de boot waar we op zaten.
En het was koud daar, maar we hadden het er graag voor over. Het duurde wel een paar uur voordat het we weer waren opgewarmd. Om half 5 gingen we eten, Amerikaans. Aardappelpuree, gemengde corne groente en kipfile. Het was echt lekker. Het toetje was carrotcake, een soort van aardbeiden cake gebak en gewoon cake. Er bij kregen we pinklemonade. Dat hebben ze bij ons niet, maar is erg lekker. Het is zoete roze limonade zonder prik.

Uiteindelijk waren we om half 7 weer terug.

Hieronder het filmpje van de gletsjer Aialik, als het lukt, ik heb de hulp troepen van thuis ingeschakeld. In het volgende verhaaltje staat weinig teks, maar veel foto's, ik probeer er zo voor te zorgen dat het filmpje gaat lukken.