Big Bend Texas en Carlsbad Caverns New Mexico

Reizen: 

Zaterdag waren we rond 17.00 bij de Kampground van Big Bend NP. De winkel waar we ons moesten melden was al dicht. Er kwam iemand achter ons aanrennen, en hij was de eigenaar. Hij was dicht en de volgende dag rond 9 uur was hij er weer.

We hadden zondagochtend geen zin om daar op te wachten. We zijn Big Ben NP rustig uitgereden, en onderweg zagen we veel dieren, 2 buidelratten, veel Jack Rabbits (konijnen met lange oren) en veel gieren. We reden Big Bend Ranch in een prachtig landschap. Het leek een maan landschap hoge bergen met hele stijle wegen naar boven en beneden, het had veel weg van een achtbaan. En weer veel dieren, zoals ezeltjes, hertjes, konijnen en nog meer gieren.

We werden gecontrolleerd door de douane, niet voor Mexicanen maar other stuff zei de marshall. Door dit prachtige landschap reden we naar het noorden. Waar we voor de 2e keer werden gecontrolleerd door border patrol. Paspoorten uit de tas, kijken of we in Mexico waren geweest. 
Langs Guadalupe Mountains, naar Carlsbad. In Carlsbad ligt 1 van de grootste grotten stelsel ter wereld. We zijn nu bij Carlsbad Koa. Daar bleek dat we zoveel punten hadden verzameld dat we ook nog 10 euro korting kregen. We hebben lekker bij de pool gelegen en eten besteld bij de receptie. 

Op het menu stond french fries 2x baked. Dat voorspelde niet veel goeds en dat kwam uit. Witte slappe patatjes. De rest was lekker, we hadden honger (we eten in de USA maar 2x per dag) dus ook de slappe patat keurig opgegeten.

Vanmorgen redelijk vroeg opgestaan en om kwart voor 9 naar de Carlsbad Caverns vertrokken. Daar waren we rond kwart voor 10. 

Om de grootste grot te zien moet je 230 meter naar beneden, dat kan met de lift of lopen via de originele ingang. Een wandeling van ruim 2 km. Met veel steile paden naar beneden, en ook stukken dat je weer omhoog gaat. Gisteren had ik al veel filmpjes bekeken en besloten dat ik zou gaan lopen. Er is aan weerskanten een reling en het pad is van beton.

De wandeling was echt prachtig en je had eigenlijk helemaal niet in de gaten hoe lang je al liep. Als je beneden bent is er een kleine bar waar je sap en water kunt kopen. Water hadden we meegenomen, sap hebben we gekocht. En we hadden het nodig totaal bezweet en snotterig kwamen we aan. 

Van daaruit kan je de big room route doen. Een route van ruim 3,5 km. Ook dat hebben we gedaan. En we kunnen niet beschrijven hoe mooi dat is, het is by far het allermooiste wat we tot nu toe aan natuur hier hebben gezien. Niets kan er aan tippen, het is overweldigend, zo verschillend en prachtig uitgelicht. Je beseft dat onze planeet al miljoenen jaren moet bestaan, er zijn zulke grote formatie's dat kan nooit in 100 jaar zijn ontstaan. Je beseft ook meteen dat wat in miljoenen jaren is ontstaan, door de mens in record tempo wordt afgebroken.

Ze zijn nog steeds in de grotten bezig om nieuwe delen te ontdekken, het hele onderaardse stelsel is nog niet in kaart gebracht.

Het is in de grotten zo droog dat 95% van de stalagtieten en stalagmieten niet meer aangroeid. Heel veel zijn er naar elkaar toegeroeid heel veel op een paar cm niet, en dat gaat ook nooit gebeuren door de droogte. We hebben heel erg veel foto's gemaakt, maar voor alle zekerheid ook een fotoboek en een dvd gekocht. 

Omdat het door mijn knieen onzeker was of ik het zou kunnen halen heb ik voor me zelf een soort van luxe keyring van de grotten gekocht. Het voelde als een overwinning. 5,5 km lopen, stijgen en dalen. Het was super!!!

 • de natuurlijke ingang van het grottenstelsel
  de natuurlijke ingang van het grottenstelsel
 • een indruk van wat we zagen
  een indruk van wat we zagen
 • deze "gordijnen" zijn een totaal ander mineraal
  deze "gordijnen" zijn een totaal ander mineraal
 • 2x waren er korte nauwe doorgangen
  2x waren er korte nauwe doorgangen
 • Onderaards riviertje
  Onderaards riviertje