Donderdag 10 september 2009

Reizen: 

Een vanalles dag.
Een niet al te beste nacht, vanwege de treinen die op 100 meter afstand langs het hotel denderen. Het is echt een low budget hotel. Volgende keer gaan we een wat beter hotel zoeken. Internet is wel supersnel.
Het is schoon en netjes, maar erg gehorig.
We zijn vroeg vertrokken naar de Navajo Nation Fair.
Dat was een belevenis. Toen we kwamen waren we de enige niet Indianen. En dat was een erg rare gewaarwording. Maar het went snel en na een paar uur kwamen er al meer blanken.
Het was vooral een gezellig samen zijn zoiets als de Meerpaaldagen bij ons. Er was een kinderkermis. Er was rodeorijden. Er was een hal met allerlei stands, w.o. scholen die zich zelf presenteren, 2 stands van de Baptist Church die bijbels uit deelden. Toyota en Kia hadden een stand. Er was veel van healthcare en een stand van sexuele voorlichting. Daar werden condooms uitgedeeld, en dat in zo'n conservatief land.
Er was een stand tegen roken in openbare gebouwen, wij dachten dat dat allang niet meer mocht in Amerika, maar Navajo Nation is een soefereine staat binnen Amerika met eigen wetten. Er mag dus hier overal worden gerookt. Ze wilden erg graag dat we tekenden dan kon iedereen zien dat mensen uit Holland het ook belangrijk vinden dat er niet meer gerookt wordt.
Bij elke stand werden er kleine kadootjes uitgedeeld, de kinderen hadden blijkbaar vrij want die waren er in grote getalen met leerkracht in de schoolbus. Het liep storm, de pennen, balonnen, gummen enz waren niet aan te slepen.
We hebben een tijdje zitten kijken bij de keuring van varkens en lammeren. Dat werkt als volgt, de kinderen krijgen een biggetje of lammetje van hun ouders en vervolgens moeten ze dat een jaar verzorgen. Dan mogen ze er mee naar de keuring komen. Dan kunnen ze een prijs winnen.
De varkens waren jongens en meisjes tot 12 jaar. De lammeren waren verdeeld, kinderen tot 8 jaar, waarvan een foto hierbij staat en kinderen v.a. 12 jaar.
Bij de kinderen tot 12 jaar, heeft het kleinste meisje zie foto gewonnen.
We werden persoonlijk bedankt door de jury dat we daar zaten te kijken, onze komst werd hoogst op prijs gesteld zei hij. Het betekend voor hun, dat de Navajo Nation belangrijk genoeg is dat mensen als wij er ook naar toe komen.
Voor ons was een een dag om nooit te vergeten.
Na de Fair zijn we naar Windowrock gegaan dat is het belangrijkste monument voor de Navjo's.
Toen doorgereden naar de Hubbletradingpost.
Een originele tradingpost uit 1870. Gesticht door J. Hubble met de bedoeling een ruilwinkel voor de bevolking van destijds te zijn.
Het werd een schuil adres voor de bevolking rond 1900. En het werd ook een punt waar de Navajo's zich herenigden na de "Longwalk" een deportatie van Navajo's rond 1890. Ze moesten ongeveer 3000 mijl lopen om ze van hun oorspronkelijk land af te krijgen. Het werd natuurlijk een mislukking, de Navajo's hebben van alle Indianen het beste verdrag eruit gesleept, ze hebben de grootste stukken land en het meeeste geld gekregen. Na de "longwalk" hebben ze zich bij de Hubbletradingpost opnieuw herenigd en daarna zijn alle dorpen enz. gesticht.
Daarna naar het visitorscentrum van Canyon de Chelly(uitspreken als Canyon di'sjee). Een erg mooie kloof waar veel van de Indianen geschiedenis ligt. Veel Indianen, vooral vrouwen en kinderen hebben er beschutting gezocht tegen de Spaanse militairen die opdracht hadden de Indianen uit te roeien.
1400 vrouwen en kinderen zijn er in die kloof vermoord door de Spanjaarden.
Morgen gaan we met een 4wheel drive erin onder begeleiding van Indianen. Wij mogen er niet zo maar in.
We kwamen er achter dat we morgen al om 9 uur daar moeten zijn en dat er een prachtige lodge (motel) bij is. We hadden beter daar kunnen gaan slapen vannacht, maar ja, als je alles van te voren weet.
Vanavond de was gedaan en lekker gegeten bij Sizzler.
Morgen moeten we om 6.45 weg zijn hier.New Mexico tijd, dat is nog een uur verschil dus eigenlijk is dat 5.45 voor ons.
Welterusten dus.