vrijdag 9-8

Reizen: 

Vandaag begon met uitslapen. Tot wel 8.30 uur.
In de ochtend eerst nog gesproken met de Paul en nog wat mensen van de fabriek.
Daarna de website van b-autoclaaf bijwerkt. Harry had nog een heel aantal vragen en ook wil hij nog steeds weten hoe bepaalde software in de autoclaven komt.
Volgens mij heeft hij nu bijna alle antwoorden. Toen het lijstje met reserve onderdelen afgewerkt. Dus dat wordt nu ook afgewerkt, die kunnen we maandag meenemen.
Want in principe moet wat de fabriek betreft maandag alles klaar zijn dinsdag gaan we naar Yiwu en woensdag naar Shanghai.
De puzzel die we voor Paul's zoon hadden meegebracht is te moeilijk voor hem. We hadden er 2 gekocht 1 met 50 stukjes van de kaart van Nederland en de andere 1000 stukjes met een komisch tafereel zoiets als Harry's favoriete puzzel Jan van Haasteren.
Paul heeft 2 uur zitten puzzelen op de kaart van Nederland. Paul's zoon heeft zich amper bemoeid met de puzzel, hij speelt liever computerspelletjes. Met als gevolg dat er hoopjes andere mensen kwamen puzzelen, zie foto.
Het is heel lastig om hier websites te bezoeken buiten China, op de een of andere manier is alles erg "beveiligd" door de Chinese overheid dan wel!
Facebook gaat al helemaal niet, dan schijn je Chinese illegale software op je telefoon te moeten zetten. Nou daar waag ik me al helemaal niet aan.
Aan het eind van de middag zijn we naar het universiteits terrein gegaan. De Columbianen hadden een vliegtuigje op afstandsbediening dat moest gevlogen worden, je kan daar voordelig brillen kopen en we gingen daar eten.
Nou het vliegtuigje heeft ongeveer 1 minuut gevlogen Harry heeft hem laten crashen en daarna David uit Columbia zelf ook nog een keer. Toen een bril kopen moet je je voorstellen met 8 man, een brillenwinkeltje in ter grote van 3 x 5 meter en er waren er ook al 5 binnen, de eigenaar 3 "hulpjes" en zijn oude moeder.
Mijn bril op de toonbank gelegd, en afgewacht. De bril is door een apparaat gehaald, en op een printje kwam de uitslag en die klopte met wat ik vorig jaar in Shanghai had gekocht.
Het zijn multifocale glazen, of multifocus zoals ze hier zeggen. For computer and read a book, yes perfect. En toen een montuur, Natalie (de Columbiaanse) en ik hebben ons op een kastje met monturen gestort, ik had er 2 uitgezocht. De ene werd afgekeurd, die was 40 Yuan, ongeveer 5 euro, die ging kapot als hij viel, de duurste 80 Yuan, 10 euro dus, die moest het worden die kan je zelfs dubbel vouwen zonder dat hij stuks gaat.
Het totaalkomt incl. multifocus op 200 Yuan, want Paul heeft van 230 afgedongen naar 200, 1 Yuan is 0,125 € reken maar uit 25€! Daar kan je nog eens een brilletje voor kopen, sommigen van jullie denken nu vast zal wel geen gezicht zijn, maar het is ook nog een super leuk montuur zoiets als Aleta's bril.
Daarna eten in een restaurant bij de universiteit.
Ook heel goedkoop dus, Harry had een pizza met tonijn.
Na 2 stukjes werd ineens de pizza onder zijn neus uitgetrokken. Zijn gezicht, nou ik lag helemaal blauw. Nu moet je weten dat je een soort immuum wordt voor het Chinees wat er om je heen gesproken wordt, iedereen praat door elkaar heen en hard. Dus Harry en ik hadden totaal niet in de gaten waar het over ging.
Wat bleek ze vonden de tonijn niet fris ruiken. Nou volgens ons rook de tonijn hetzelfde als bij ons uit blik, maar eigenlijk willen ze hier alleen verse vis, en met vers bedoel ik levend uitgezocht en daarna klaar gemaakt, verser kan niet.
Dus ik begrijp het wel, oke de tonijn was dus niet vers genoeg. Dus na 10 minuten kwam er een andere pizza en inderdaad ik heb de tonijn niet geroken. Het kan dus wel. Alleen Harry had al 2 stukken op van de niet zo verse tonijn.
Dus het was echt vreselijk komisch.
We hadden gegeten daar uit eindelijk voor 370 Yuan.
Met 10 man.
Over het algemeen lekker en 3 man hadden een bananasplit toe.
Ook al weer niet duur.
Dat was de dag van gisteren al weer.